Звітна Міжнародна науково-практична конференція проєкту ЖМ «STIPENDIUM»

8 вересня  2022 р., в он-лайн форматі на платформі Zoom було проведено звітну Міжнародну науково-практичну конференцію за результатами реалізації проєкту STIPENDIUM на тему «Єдина та безпечна Європа сильних держав». Захід організовано НДЛ інтернаціоналізації вищої освіти Київського університету імені Бориса Грінченка під егідою Національного Еразмус+ офісу в Україні (Проєкт ЄС) спільно з Представництвом Європейського Союзу в Україні, Європейським агентством  з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА), Міністерством освіти і науки України у тісній співпраці із ЗВО-партнерами Університету Грінченка з Іспанії, Італії, Румунії та України.

Захід відвідало близько двадцяти осіб, серед яких представники НЕО в Україні, очільниця Української Асоціації європейських студій, запрошені іноземні спікери, члени проєктних команд проєктів напряму Жан Моне вітчизняних ЗВО, цільова аудиторія проєкту STIPENDIUM (здобувачі освіти третього (освітньо-наукового) ступеню Університету Грінченка). Ця міжнародна конференція об’єднала для обговорення надважливої теми науковців з різних регіонів і університетів України (ЛНУ ім. І. Франка, НаУКМА, МДУ, ДЗВО “Університет менеджменту освіти” НАПН України та ін.), а також Університету Кадісу (Іспанія), Університету Фоджі (Італія) та Університету Овідія в Констанці (Румунія). 

У вітальному слові координаторка проєкту STIPENDIUM, старший науковий співробітник НДЛ  інтернаціоналізації вищої освіти Київського університету імені Бориса Грінченка, проф. ТЕТЯНА Костюк звернула увагу на те, що тематика проєкту не втрачає своєї актуальності протягом багатьох років, тому запропоновані до обговорення теми не лише гармонійно виявились на часі, а й збагатились новими аспектами, які розширюють горизонти наукових розвідок.

У заході взяла участь президент Української Асоціації європейських студій, проф. Оксана Головко-Гавришева, яка наголосила про важливість європейської інтеграції як цивілізаційного вибору України, необхідність продовжувати активно реалізовувати європейські наукові проєкти та європейські  студії в Україні для популяризації та утвердження основоположних соцієтальних цінностей, демократичних прагнень та хороших управлінських практик.

Ольга Виговська, провідний учасник команди проєкту, PhD, завідувачка НДЛ інтернаціоналізації вищої освіти Київського університету імені Бориса Грінченка  підкреслила, що попри те, що Україна лише на самому початку входження в спільноту європейських народів, вона ніколи не стояла осторонь регіональних процесів, була не лише активним їх учасником, а часто й промотором.

Також на конференції з презентаціями виступили:

ПЕТРО Краінік, експерт напряму Жан Моне НЕО в Україні

ВІКТОРІЯ Пугач, PhD, доц., ДЗВО “Університет менеджменту освіти” НАПН України

ТЕТЯНА Лях, PhD,проф., зав.каф.соціальної роботи Університету Грінченка

Rafael Vélez Núñez, PhD, заступник проректора з інтернаціоналізації Університету Кадісу (Іспанія)

Pierpaolo Magliocca, PhD, професор Університету Фоджі (Італія)

Cristina Duhnea, PhD, Erasmus+ координатор Університету Овідія в Констанці, Румунія

АНАСТАСІЯ Трофименко, аспірант, Університет Грінченка

Олександр Марєєв, аспірант Університет Грінченка

Володимир Заліщук, аспірант Університет Грінченка

      Спікери зосередили увагу на таких актуальних питаннях як: функціонування, політика та цінності ЄС зараз та в перспективі, дієвість наднаціональних органів та міжнародних організацій, безпекові виклики для Європи, миротворчість, український шлях інтеграції в ЄС, соціальні та гуманітарні виклики сучасності та інші дотичні теми.

Наприкінці заходу було запропоновано формат питання-відповіді, учасники мали змогу отримали вичерпні консультації з питань проєктного менеджменту, європейських студій, нових критеріїв програми Еразмус+ та ін.

В результаті відвіданого заходу, учасники поглибили свої знання з питан

ь європейської інтеграції України; соціальних викликів та відповідей на них з боку держав-членів ЄС; позиції ЄС у питаннях підтримання миру, стабільності та безпеки в регіоні; перспектив розвитку ЄС на найближче майбутнє та перспектив України щодо членства в ЄС. 

Дякуємо всім за участь!